Avsnitt 126. Att ta av maskeradkostymen och hitta hem till sig själv. Ett samtal med Mia Elmlund

Den här gången ska du få träffa Mia Elmlund, yogaläraren som brann ut och var på väg att ge upp, men hittade en ny väg tillbaka, genom Sensing Yoga som tar tillvara rörelser som barn och djur använder sig av helt naturligt. Vi pratar bland mycket annat om att tappa bort sig själv bland normer och förväntningar, om att hitta tillbaka till sin inre Pippi Långstrump, om att följa hjärtat även när det känns ologiskt, om att våga säga nej för att säga ja till oss själva, om att gäspa med hela kroppen och om vad som egentligen är grejen med vagusnerven.
Avsnitt 125. Punkenergi och närvaro. Vad händer nu, Louise Halvardsson?

I avsnitt 125 möter du författaren, poeten och scenkonstnären Louise Halvardsson, som var med i podden första gången för sju år sedan. Vi pratar bland annat om att fastna i en förverkligad dröm, om att byta yrkesidentitet, om att lämna storstaden för gemenskap och naturnärhet på landsbygden, om att uppleva närvaron i nuet på en bänk i Berlin, om att möta högstadieelever genom poesi och om punkens energi som en rosa tråd genom livet. Och så förstås om hennes senaste projekt, föreställningen Koreograferade mormorsdikter, som bygger på en diktsamling Louise skrivit om den komplicerade relationen till sin döda mormor.
Avsnitt 124. Hur hanterar vi oro? Poddklanen reflekterar #13

Poddklanen – med Lisa Moraeus och Sara Norrby Wallin – är tillbaka för att reflektera kring en ny lyssnarfråga: Hur hanterar vi oro egentligen? Vi pratar om våra egna oroshärdar – som kan handla om alltifrån ved och barn till ekonomi och klimatkris. Ibland kan det också finnas en oro för oron. Vi delar också med oss av våra förhållningssätt, strategier och verktyg för att försöka möta oron på ett konstruktivt sätt när den dyker upp. Det handlar bland annat om acceptans, reflektion, perspektiv, samtal, skrivande och humor.
Avsnitt 123. Närvaro, naturkontakt och riktning. Ett samtal med Markus Torgeby

Välkommen till ett poddsamtal med Markus Torgeby, som var en lovande löpare, men som ung vuxen fastnade i krav och prestationsångest och flydde till den jämtländska skogen där han bodde ensam i en kåta i skogen i 4,5 år, innan han så småningom återvände till samhället igen sedan han träffat sin blivande fru.
Idag bygger han hus, skriver böcker, föreläser och lever familjeliv i Jämtland, inte långt från kåtan han bodde i för många år sedan. Markus springer fortfarande varje dag, men med helt andra drivkrafter än förr i tiden.
Vårt samtal handlar, bland mycket annat, om att följa naturens rytm, om hur vi idag gärna undanröjer allt som är lite krångligt och obekvämt, om frivillig enkelhet och tacksamhet för det lilla livet, om att våga visa sårbarhet – även som man – om vikten av att följa sin egen livsväg, om närvaro, acceptans, magkänsla och frihet från krav och prestationer. Du får också veta varför alla borde ha en Frida vid sin sida.
Avsnitt 122. Skriv för att läka. Ett samtal med Emelie Hill Dittmer

I avsnitt 122 av Drömmen om Målajord hör du journalisten och skrivpedagogen Emelie Hill Dittmer berätta om sin spännande livsresa, som lett fram till det hon gör idag – hjälper människor att läka genom att skriva. Hon är också författare till boken ”Skriv för att läka”. Vårt samtal handlar bland annat om rädsla och mod, om journalistikens väg till mänskliga möten och berättelser, om att hitta hem både geografiskt, jobbmässigt och mentalt, om det expressiva skrivandets läkande kraft, om att arbeta med både egna och andras läkande processer, om vikten av varsamhet och självomsorg i skrivandet och om det både spännande och utmanande arbetet med att röja ny mark inom ett terapeutiskt område som bara nyligen fått fotfäste i vårt land.
Avsnitt 121. Att förvalta det goda och hitta nya lekplatser. Vad händer nu, Lisa Moraeus?
Välkommen till första avsnittet av serien “Vad händer nu?”, där jag möter poddgäster som jag tidigare intervjuat om deras livsresor och passioner, och pratar med dem om de liv de lever idag. Först ut är min poddklansmedarbetare Lisa Moraeus, som var en av mina allra första poddgäster (i avsnitt 4).
Lisa och jag pratar bland annat om den där perioden mellan 40 och 50 då ganska många av oss upplever någon form av förändring (eller behov av förändring) i våra liv. Vårt samtal handlar också om självledarskap, om vad det egentligen betyder att leva sin dröm, om idéers olika sätt att ta form, om tankens kraft att skapa förändring, om tarotkort som ett briljant verktyg för reflektion, om magi mitt i vardagen utan några som helst övernaturliga inslag, om “heliga” ritualer och om att hitta gemenskap och inspiration i en grupp med gemensamma intressen, som vi bland annat har gjort i vår så kallade Genizon.
Avsnitt 120. Att öppna nya dörrar. Ett samtal med Åsa Wahll
I årets andra poddavsnitt möter du Åsa Wahll, som för några år sedan gjorde två stora livsförändringar när hon lämnade sitt jobb och flyttade med sin familj till en liten by i Halland för att starta en gårdsbutik. Vårt samtal handlar bland annat om hur en livskris kan ge nya perspektiv och öppna dörrar till nya världar, om platser som hittar sina människor, om levande landsbygd, om fördelar och utmaningar med att driva eget, om sagor och myter, drömmar och symboler som verktyg för att förstås oss själva bättre och om att hitta och utveckla nya sidor hos sig själv.
Avsnitt 119. Vuxen och magi. Nyårspodd med Sara Norrby Wallin
Välkommen till årets första poddavsnitt – den traditionella nyårsreflektionen tillsammans med Sara Norrby Wallin! Vårt samtal handlar bland mycket annat om borttappade föresatser, oroliga nassar, stillsamma buddhor och hjälpsamma kostymgubbar liksom om stärkande sammanhang och strukturer, välfungerande kommunikation, inspirerande möten – med såväl människor som djur – vardagsmagi och förstärkt självkännedom. Och så presenterar vi de ord som vi har tänkt ska få stötta oss under just det här året. Susannah Conways Unravel-material hittar du här.
Avsnitt 118. Kompassen pekar mot … flersamhet (polyamori)
Något inspirerande och tankeväckande att lyssna på till pepparkaksbaket, under promenaden i vinterkylan eller som sällskap under filten i soffan? Här kommer ett nytt avsnitt ur serien “Kompassen pekar mot …” i min podcast Drömmen om Målajord. Den här gången handlar det om flersamhet, eller polyamori, och vi ska utmana en extremt stark norm i vårt samhälle när det gäller familjeliv och relationer, att det är i par vi ska leva våra liv.
Mina gäster Ulrika och Tessan berättar om sina bitvis ganska olika resor i den polyamorösa världen. Vårt samtal handlar bland mycket annat om flersamhet som identitet eller livsval, om ifrågasättande av normer, om att öppna dörrar och inte vilja vända tillbaka, om svartsjuka och ansvar, och om behovet av kommunikation och planering för att få vardagen att gå ihop. Vi formulerar också en fundamental livsregel för alla typer av relationer.
Avsnitt 117. Att lämna tryggheten och följa sin kompass. Ett samtal med Maria Bouroncle
I det här avsnittet av Drömmen om Målajord får du möta författaren och föreläsaren Maria Bouroncle, som liksom jag har valt frihet före trygghet och bytt yrkesmässig bana mitt i livet. Vårt samtal handlar bland annat om ledtrådar i barndom och uppväxt till de val man gör som vuxen, om att finna sig till rätta på nya platser i världen, om en kompass som pekar om sig, om att efter lång tid hitta modet att gräva fram en mörk familjehemlighet och om det läkande i att sätta ord på det svåra.
Avsnitt 116. Kompassen pekar mot … ett liv utan alkohol
Välkommen till det andra tematiska avsnittet av Drömmen om Målajord – Kompassen pekar mot … där jag bjuder in några gäster för att prata runt ett specifikt ämne som förenar dem: ett lite ovanligt intresse, en livsstil som skiljer sig från mängden eller ett livsval som går emot normen.
Den här gången pekar kompassen mot ett liv utan alkohol, och jag har bjudit in Ellen Sjömålen, som varit nykterist i hela sitt liv, Niclas Kareld, som aldrig varit särskilt intresserad av alkohol, men till slut bestämde sig för att lämna den helt, och Viveka Eriksson som lever som nykter alkoholist sedan sju år tillbaka.
Hur har deras livsresor och vägar till nykterhet sett ut och varför har de, liksom jag själv, valt ett liv utan alkohol? Vilka reaktioner har de mött från omgivningen? Och vad ser de för fördelar med det här livsvalet – som ju går emot en ganska tydlig norm i det svenska samhället, där alkohol är en självklar del i många sammanhang?
Avsnitt 115. Drakar lyfter i motvind. Ett samtal med Mette Adolfsson
I avsnitt 115 av Drömmen om Målajord ska du få träffa “Borgmästarinnan i Häradsbäck”, som hon kallas ibland, Mette Adolfsson. Som landsbygdsutvecklare under många år och på senare tid projektledare för Mötesplats Häradsbäck har hon varit med och förändrat en by i Småland från avfolkningsbygd till något alldeles unikt, blomstrande, fantastiskt och framtidshoppingivande.
Vårt samtal handlar bland annat om att vara nyfiken och se möjligheter där andra kanske mest ser hinder och risker, om att våga öppna dörrar som står på glänt, även när vi inte vet vad som finns på andra sidan, om envishet och drivkraft i utmaningar och motstånd, om att skapa sig ett liv där vardagen är så bra att man inte behöver längta till ledigheten, om att dra nytta av tidigare erfarenheter när man lägger nya pussel i livet och om att ta makten över sitt lokalsamhälle.
Avsnitt 114. Stödbok och bokstöd. Ett samtal med Maria Estling Vannestål om “Anhörig i ett hav av känslor”
Välkommen till poddavsnitt 114, där du får ta del av en inspelning från liveintervjun Sara Norrby Wallin gjorde med mig under bokreleasen för min senaste bok “Anhörig i ett hav av känslor – igenkänning och stöd när livet utmanar”.
Vad fick mig att börja skriva om anhörigskap? Vad handlar boken om och vem kan ha glädje av den? Hur har skrivprocessen sett ut? Vilka är mina viktigaste budskap?
Avsnitt 113. Kan vi planera oss till sinnesro? Poddklanen reflekterar, #12

Efter en lång vår med nästan total poddtorka kommer här äntligen ett nytt avsnitt. Den här gången är det min kära poddklan, bestående av Lisa Moraeus, Sara Norrby Wallin och mig, som träffas kring ett ämne som vi alla tycker är spännande, nämligen planering. Hur ser våra planeringssystem ut och på vilket sätt kan de stötta oss i vardagen, kanske rentav få oss att känna oss ompysslade av oss själva? Det handlar om förföriskt vackra planeringsböcker och praktiska digitala system, om risken för prestationsfokus, om hur en bra planering både kan spara tid och skapa sinnesro – och en hel del annat.
Här är också några länkar till sådant som nämns i podden:
- Bullet Journal
- Få det gjort – svart bälte i vardagseffektivitet (Getting Things Done) av David Allen
- Lisas fina och viktiga vårtal till Växjöborna (att läsa eller lyssna på)
Avsnitt 112. Kompassen pekar mot … stugvärdskap
Välkommen till ett alldeles nytt inslag i Drömmen om Målajord – tematiska avsnitt där jag bjuder in 2-3 gäster för att prata runt ett specifikt ämne som förenar dem: ett lite ovanligt intresse, en livsstil som skiljer sig från mängden eller ett livsval som går emot normen. Det kan handla om allt från veganism till att säga nej till alkohol, från att pilgrimsvandra till att leva i en polyamorös relation. I det här första avsnittet av Kompassen pekar mot … får du möta tre vänner till mig: Sara Norrby Wallin, Pär Wallin och Satish Strömberg i ett samtal om stugvärdskap, alltså att under ett antal veckor lämna vardagen därhän för att under enkla förhållanden ta hand om en av Svenska turistföreningens stugor i fjällen. Vårt samtal handlar bland mycket annat om frivillig enkelhet, om att trivas i sitt eget sällskap, om social flexibilitet, om motsatsen till multitasking och om att på allvar uppskatta sådant som vi annars så lätt tar för givet.
Avsnitt 111. Lekfullhet och glädje. Nyårspodd med Sara Norrby Wallin

2022 års allra första poddavsnitt blir den traditionsenliga nyårspodden med min vän Sara Norrby Wallin, där vi reflekterar över det gamla året och visionerar inför det nya. Vi pratar bland mycket annat om välsignade tillstånd, svårfångade guldkorn, eget space, likviditetsläge på energibanken, ledordsbyte, skörhet, Björn Natthiko Lindeblad och hundradagarsprojekt. Och så får du förstås veta vilka ledord vi har valt för det kommande året, och hur vi tänker oss att vi ska kunna ha nytta av dem.
Länkar till webbplatserna vi nämner i vårt samtal:
- Alexandra Elles meditation Re-Centering in Times of Uncertainty på Insight Timer
- blogginlägget om mitt hundradagars ahimsa-projekt att läsa eller lyssna på
- Misty Tripolis Body Groove på YouTube
Avsnitt 110. Varje människa är ett eget äventyr. Ett samtal med Mi Norin

Välkommen till årets sista poddavsnitt, där du ska få träffa min vän Mi Norin, som jobbar med massage, reiki, chiball, kost- och näringsrådgivning – allt för att hjälpa människor att må så bra som möjligt, till både kropp och själ. Vårt samtal handlar bland annat om att ha en tydlig inre kompass redan som barn, om att ta ett trappsteg i taget i stället för att hoppa rakt ner från stup, om helhetsperspektiv på hälsa, om kopplingen mellan körsång och yoga, om att hitta en själsfrände i mogen ålder och om vikten av att ta hand om sig själv för att orka ta hand om andra.
Avsnitt 109. Går det att ta lagom mycket ansvar? Poddklanen reflekterar, #11

Välkommen till höstens första poddklansavsnitt, med mina vänner Lisa Moraeus och Sara Norrby Wallin. Den här gången tar vi oss an ett stort och ganska komplicerat ämne, nämligen ansvar. Hur tar vi lagom mycket ansvar, i alltifrån när det gäller att plocka ut diskmaskiner till att rädda världen? Vi pratar bland annat om kopplingen mellan ansvar och generositet, mellan ansvar och värderingar och mellan ansvar och möjligheter. Om ansvar som känns viktigt och bra och ansvar som känns som en våt filt. Om ansvar vi tar och ansvar vi har. Om ansvar i kommunikation beroende på sammanhang, relation och roller. Om reptilhjärnor och ansvarstagande i efterhand. Om ansvar för vårt eget välmående. Och om hur svårt det kan vara att inte ta ansvar och komma med lösningar till någon som kanske behöver något helt annat. Kanske kan du som är intresserad av det här ämnet också ha glädje av ett tidigare poddklansavsnitt, om att brinna utan att brinna ut. PS. Här hittar du min jullista på Spotify. 🙂
Avsnitt 108. Kulturen berättar om hur det är att vara människa. Ett samtal med Jonas Jansson
I avsnitt 108 av Drömmen om Målajord möter du Jonas Jansson, initiativtagare till och verksamhetsledare för föreningen Teater16 som driver kulturhuset Lokal16 i Ljungby. Här samlas ungdomar och unga vuxna för olika kulturprojekt, med utgångspunkt i mötet mellan prestigelöshet lekfullhet och att verkligen ta det man gör på allvar. Vårt samtal handlar bland annat om glädjen i att få bidra till ungas kreativa uttryck och utveckling, om att hålla fast vid sin inre kompass även när det blåser omkring en, om hur ett kulturhus på en liten ort kan erbjuda ett spännande alternativ för unga som inte riktigt passar in i den etablerade normen och om att alla stora spännande projekt och verksamheter har börjat som ett litet, litet tankefrö. Teater16 och Lokal16 hittar du på webben och på Instagram.
Avsnitt 107. Med bara fötter genom livet. Ett samtal med Pa Sandberg
Välkommen till höstens första poddavsnitt, ett samtal med Pa Sandberg, fot- och rörelsespecialisten som tar in hela kroppen, själen och själva livets rörelse i sitt arbete, har skrivit en bok om fötter och har en egen ö med en skogsträdgård. Vi pratar bland mycket annat om förvirring och att släppa kontrollen, om att våga möta och vara i våra allra djupaste rädslor, om helhetsperspektiv och kopplingen mellan stress och fötter, om att slå av autopiloten, stanna upp och vara närvarande, och om att ta av sig skorna och gå barfota genom livet, både bildligt och bokstavligt.
Avsnitt 106. Att ställa om och leva efter sin sanning. Ett samtal med Gurgîn Bakircioglu

Här kommer ett poddavsnitt mitt i sommarvärmen! Den här gången ska du få möta Gurgîn Bakircioglu som för ett antal år sedan valde att lämna sin statusfyllda programledarkarriär, skänka & sälja större delen av sina ägodelar och söka nya vägar. Idag lever han sitt liv utifrån en tydlig moralisk kompass, med veganism, klimataktivism, minimalism och frivillig enkelhet som några viktiga ledstjärnor. Vårt samtal handlar bland annat om föräldrars förväntningar, om att ifrågasätta normer, om att att känna sig som ett UFO på grund av sina livsval, om varför Jesus var en riktig rebell, om det läkande i att inse att man inte är ensam, om varför omställare ofta är så glada och om att leva efter sin sanning – inte bara i ord utan också i handling.
Avsnitt 105. Hur kan vi brinna utan att brinna ut? Poddklanen reflekterar, #10

Det har blivit dags för det tionde avsnittet av Poddklanen reflekterar. Idag tar vi oss an en mycket central fråga för den här podden: Hur kan vi brinna utan att brinna ut? Ett starkt engagemang för något som känns viktigt löper som en röd tråd genom de intervjuer jag har gjort med mina poddgäster, och det finns något väldigt fint i detta. Men det finns också risker med att brinna – ibland blir det för mycket, för överväldigande, för kravfyllt, för slitsamt och vi kanske tappar glädjen, lusten och lågan. Så vems ansvar är det egentligen att vi blir hållbara i vårt engagemang? Hur kan vi ta hand om oss för att orka hålla lågan levande under lång tid? Är det okej att ta paus från det vi brinner för? Kanske helt lägga ner? Och hur kan vi stötta varandra så att vi inte brinner ut? Det är några av de funderingar vi resonerar kring i dagens avsnitt.
Avsnitt 104. Nu är det dags att ge av dina gåvor till världen. Ett samtal med Ulrika Persson
Här kommer poddavsnitt 104 – ett samtal med Ulrika Persson, alldeles nystartad företagare med fokus på att hjälpa kvinnor att hitta tillbaka till naturen, till sig själva och till andra kvinnor. Ulrika berättar om sin stundtals ganska utmanande livsresa, kantad av bland annat utmattning och på senare år ett kämpigt anhörigskap – vilket också har tydliggjort hennes kompassriktning. Vi pratar bland annat om ohållbara system och vägen ut ur dem, om inspirationskällor och förebilder, om hur det kan gå till att praktisera hos ensamföretagare och om rädslan för styrka. Och så får du veta hur en superhjältemantel kan användas på ett sätt som man kanske inte tänker på i första taget. Här är länkar till de inspirationskällor som nämns i programmet:
- Anna Lovind: www.annalovind.com
- Susannah Conway: www.susannahconway.com
- Cerries Mooney: www.cerriesmooney.com
- Jamie Ridler: www.jamieridlerstudios.ca
- Meghan Genge: www.meghangenge.com
- Liv Sulerud (vars verksamhet är på paus just nu): www.livsulerud.com
- Brené Brown: brenebrown.com
- Light Watkins: www.lightwatkins.com
Avsnitt 103. Hur hittar jag det goda samtalet? Poddklanen reflekterar, # 9

Välkommen till årets första poddklanssammanträde, den här gången med Ulrika Persson som gäst och det goda samtalet som tema. Det blir ett avsnitt om såväl struktur och ramar som kreativitet och lekfullhet, om att få syn på både sig själv och någon som står en nära i ett gott samtal, om att omfamna den lilla pausen, om hur nya fina samtalsformer och -rutiner kan födas ur en pandemikris och en hel del annat.
Avsnitt 102. Att hitta sin kompass när livet ställs på ända. Ett samtal med Anna Pella
I det här avsnittet möter du Anna Pella, journalist, författare och föreläsare, vars liv vändes upp och ner när hennes dotter Agnes föddes med svåra hjärnskador för snart arton år sedan. Hur går det med den inre kompassen när yttre omständigheter förändrar spelplanen så radikalt? Anna delar med sig av sin berättelse i vårt samtal, som handlar om ovisshet, oro och ”väntesorg”, men också om försoning, acceptans och förmågan att vara tillfreds, om att fokusera på här och nu när man inte vet något om morgondagen, om att omdefiniera begreppet livskvalitet, om att hitta en gnutta ljus även i det mörkaste mörker och om den frihet man också kan uppleva när valmöjligheterna begränsas.
Avsnitt 101. Att möta och att öppna handen. Nyårspodd med Sara Norrby Wallin

Här kommer årets första poddsamtal – nyårspodden med min vän Sara Norrby Wallin. Vi pratar om hur våra ledord från förra året har påverkat oss, vad vi tar med oss från 2020 i form av utmaningar och guldkorn och vad vi hoppas på för 2021. Det blir ett avsnitt om skiftena mellan väckarklocksfrihet och tidsramar, om utforskande samspel och kärlek – till sig själv och andra, om att utmanas av världsläget och av sin inre kritiska röst, om guldkorn i både familjen och på jobbet, om att skapa lättnad med lätthet, om kreativitet i pandemitider och mycket annat. Och så förstås om de ord vi har valt för det nya året.
Avsnitt 100. Drömmen om Målajord fyller fem – och hundra!
Varmt välkommen till avsnitt 100, som är lite annorlunda än de vanliga poddsamtalen! Dels är det inspelat inför livepublik – om än en digital sådan – under den digitala poddfest, då vi firade Drömmen om Målajords femårsjubileum. I avsnittet får du veta vad det var som fick mig att starta en podd för drygt fem år sedan, varför den heter som den heter, hur jag har justerat Drömmen om Målajords kompassriktning genom åren, vad det är som driver mig att fortsätta, hur podden har påverkat mitt liv och hur jag tänker om framtiden. Det pratas också om måstemössor och borttappade livsdeviser, om samtal vid mikrofon som ett sätt att få bättre pejl på sina tankar och om den sköna kombinationen av goda förutsättningar och avsaknad av ansvarskrav.
Avsnitt 99. Att hitta tillbaka till de existentiella frågorna. Ett samtal med Fredrik Modéus

I det sista avsnittet innan vi firar Drömmen om Målajords femårs- och hundraavsnittsjubileum får du lära känna Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift, med en bakgrund som såväl skolpräst som forskare. Vårt samtal handlar bland annat om rytm och ritualer, om tron som en personlig relation och respekten för andras andlighet, om betydelsen av ett existentiellt hälsoperspektiv, om kyrkan som förvaltare och förnyare, om engagemang och solidaritet som tar sig nya uttryck, om inre och yttre hållbarhet, om kyrkans möjligheter att finnas som en resurs i ett omställt liv och om förundran som en grundläggande utgångspunkt i livet.
Avsnitt 98. Livsriktningar, flexibilitet och engagemang. Ett samtal med Tessan Nordeman
Välkommen till poddavsnitt 98, där du får träffa Tessan Nordeman – verksamhetsutvecklare på studieförbundet Sensus och en av de mest sprudlande, levnadsglada, kreativa och samhällsengagerade människor jag känner. Vårt samtal handlar bland mycket annat om att våga ta de där första stegen utanför komfortzonen, om drivkrafter och världsförbättrande, om att hitta sina livsriktningar eller ledstjärnor och navigera mot dem, att tänka om när man upptäcker att man är på väg i fel riktning, om hållbarhet, engagemang och kreativitet i vardagen. Och så förstås: om vad ett slakterijobb på Island kan ha gemensamt med mina skrivhelger på Öland.
Avsnitt 97. Att våga vara sårbar. Ett samtal med Karolina Wiell

I poddavsnitt 97 får du möta Karolina Wiell, som jobbar som universitetslärare i historia. Karolina har gjort en livsresa som stundtals kännetecknats av tunga uppförsbackar, men hon har också hittat verktyg för att må bra. Vårt samtal handlar om äventyrlighet i smyg, om att få leka detektiv på jobbet (något jag verkligen kan relatera till just nu, i mitt arbete med en bok om anhörigskap), om utmattningsdepression och panikångest, om vad som är grejen med kalla bad och om vägen åter till ett gott liv.
Avsnitt 96. Drivkrafter, sirener och gränsvakter. Poddklanen reflekterar, #8

Välkommen till höstens första poddavsnitt, ett sammanträde med min Poddklan, d.v.s. Lisa Moraeus och Sara Norrby Wallin. Den här gången är temat för vårt samtal drivkrafter. Vad är egentligen en drivkraft – och vad är det inte? Var kommer våra drivkrafter ifrån och hur kan de förändras över tid? När hjälper de oss att komma till vår rätt och när gör de inte det? Vi pratar bland annat om inre och yttre drivkrafter, positiva och negativa sådana (finns de?), prestationer och avundsjuka, drivkrafter som antingen kan föra oss bort från eller till något, förföriska sirener som lockar oss på avvägar och gränsvakter som stöttar vår moraliska kompass. Och så testar vi ett nytt sätt att checka in oss – vilket är vädret utanför fönstret och vilket är vädret inom oss?
Avsnitt 95. Struktur, kontroll, kreativitet och tillit. Poddklanen reflekterar, # 7

Här kommer poddavsnitt 95, vårterminens sista reflektionsstund tillsammans med min Poddklan, d.v.s. Lisa Moraeus och Sara Norrby Wallin. Den här gången försöker vi reda ut begrepp som struktur, kontroll och överblick å ena sidan och kreativitet, frihet och tillit å den andra. När är det bra med struktur och när kan den hindra oss att från att leva utifrån vår inre kompass? Hur är det egentligen med balansen mellan kontroll och tillit? Och står de där olika motsatsbegreppen verkligen alltid på varsin sida? Det handlar också om egenskapade och yttre strukturer, om ”the whole body yes”, om stresshantering, om utforskande samspel, om våra olika inre röster och om att vi kanske ibland kan behöva gå emot vår magkänsla för att hitta rätt väg i livet. Här är en länk till avsnittet i Lisas podd Leva gott som vi nämner i samtalet.
Avsnitt 94. Med stadiga rötter blir vi trygga och flexibla. Ett samtal med Pernilla Sporre
Välkommen till poddavsnitt 94, där du får möta arbetsterapeuten Pernilla Sporre, som varje dag känner tacksamhet över möjligheten att göra positiv skillnad för människors liv och välmående. Vårt samtal handlar bland annat om vad vi tar med oss från vår uppväxt, om att utvecklas och hitta nya verktyg i sin yrkesroll, om att stå med ett ben i anställning och ett i företagande, om att bygga en stabil grund för att kunna vara flexibel när det blåser, om att ställa viktiga frågor till sig själv och – kanske framförallt – om närvaro som utgångspunkten för allt i livet.
Avsnitt 93. Med båda hjärnhalvorna blir man hel. Ett samtal med Manereia Hanuman (Magnus Hjortstam)
I poddavsnitt 93 får du träffa Manereia Hanuman (eller Magnus Hjortstam som en del känner honom som), som blev ingenjör för att rädda världen, men ville lite för mycket och drabbades av utmattning. En tid därefter fick han en upplevelse som kom att förändra hans liv, och idag står Manereia med ett ben i ingenjörsvärlden och ett i yoga- och meditationsvärlden – ett sätt att ha tillgång till båda sina hjärnhalvor. Välkommen att ta del av hans spännande livsresa och tankar om hur vi alla kan få vägledning – om vi bara vågar lyssna!
Avsnitt 92. Hur hantera livet när världen gungar? Poddklanen reflekterar, #6

Här kommer ett extrainsatt Poddklansavsnitt mitt i Coronakrisen, då osäkerheten är det enda vi kan vara säkra på! Den här gången reflekterar mina vänner Lisa Moraeus, Sara Norrby Wallin och jag över hur vi på bästa sätt tar oss igenom stormen som viner runt allas våra öron just nu, mer eller mindre kännbart. Hur får vi till en bra kommunikation med varandra i dessa tider? Och hur kommunicerar vi med oss själva, gör vad vi kan för att hantera alla jobbiga känslor och tar hand om oss på bästa sätt? Kan det rentav komma något gott ur den här krisen?
Här har jag samlat en liten länkbank med sådant jag/vi nämner i podden:
- Lisas film om att ta hand om sig i kristider
- Saras filmer på Facebook med tips för hemmajobbare
- Min föreläsning om aktivt hopp
- Boken Aktivt hopp – att möta vår tids utmaningar utan att bli galen
- Mitt blogginlägg Andas igenom
- Mina guidade meditationer på Insight Timer (där det också finns många andra)
- Adriene Mishlers spellista Yoga for Uncertain Times
- Mina böcker, mina kuddar och min webbkurs
Avsnitt 91. Sammanhang och nätverk för stöd och utveckling. Poddklanen reflekterar, #5

Så har återigen Poddklanen (med Lisa Moraeus och Sara Norrby Wallin som mina gäster) tagit sig an ett ämne utifrån en lyssnarfråga. Det handlar om att hitta sammanhang och om att skapa och utveckla nätverk – både privat och professionellt – där vi kan växa och få stöd under vår livsresa. Vi pratar bland mycket annat om intentioner, tydlighet och ansvar, om sammanhang i förändring, om att våga sträcka ut en hand och om att inte tappa bort sitt “inre nätverk”.
Avsnitt 90. Kärlek och utforskande samspel. Nyårspodd med Sara Norrby Wallin

Välkommen till 2020-talets första avsnitt av Drömmen om Målajord! I det nittionde avsnittet gör min vän Sara Norrby Wallin och jag vårt årliga bokslut, där vi tittar tillbaka på vad vi tar med oss från 2019 i form av utmaningar och guldkorn och funderar på vad vi önskar oss inför 2020. Det handlar om kärna och framgång, utandning och prestationsångest, fredade bubblor och goda samtal, motivation och ledord och en hel del annat.
Avsnitt 89. Att lära och inspireras av olika världar. Ett samtal med Vanja Bengtsson
Välkommen till årets sista poddavsnitt, där du får träffa Vanja Bengtsson som har en spännande och brokig livsresa bakom sig. Den har bland annat tagit henne till Norge, Frankrike och Indien innan hon till sist landade hemma i sina föräldrars gård utanför Växjö, där hon nu siktar på att bli självhushållande och kunna erbjuda mötesplatser för bland annat yoga och samtal. Vi pratar om kulturer och miljöer att både krocka med och inspireras av, om stad och landsbygd, om självhushållning och permakultur, om att kombinera självsäkerhet med ödmjukhet och mycket annat.
Avsnitt 88. Vad är framgång – egentligen? Poddklanen reflekterar, #4

Vad är framgång – egentligen? Den frågan reflekterar poddklanen, som består av mig, Maria Estling Vannestål, och mina vänner Lisa Moraeus och Sara Norrby Wallin, över i det åttioåttonde avsnittet av Drömmen om Målajord. Hur förhåller vi oss till de där yttre faktorerna, som pengar, karriär och status? Finns det andra sätt att definiera framgång? Kan var och en helt enkelt bestämma sig för om hen är framgångsrik eller inte, utan att jämföra sig med andra människor?
Avsnitt 87. Det lilla steget mot det goda livet. Ett samtal med Karin Bengtsson
I det åttiosjunde avsnittet ska du få möta Karin Bengtsson, som för några år sedan pensionerade sig från ett långt yrkesliv som läkare, där hon bland annat jobbat med smärtpatienter, stresshantering och en regional satsning kallad Det goda livet. Vi pratar om grundtankarna i ACT, som att våga möta smärtan i stället för att fly från den och att ta små steg i riktning mot det liv vi vill leva. Det handlar också om stressdroppar som till sist rinner över, om vikten av att hitta mening och sammanhang i livets alla skeden, inte minst när man blir äldre, om nyttan med helhetstänk, som den självklara kopplingen mellan kropp och själ, om familjesystem och goda samtal, och om att leva inifrån och ut.
Avsnitt 86. Att våga fråga. Ett samtal med Kajsa Vildängen
Efter en lång sommarpaus kommer här poddavsnitt 86. Välkommen till ett samtal mellan två rödhåriga, småländska, frihetsälskande kreatörer om lusten som drivkraft, om att vända besvikelse till lärdom, om att vara en ensamvarg som kan själv, om passion som känns och smittar av sig och om att hitta sitt dream team när de människor man behöver kommer i ens väg om man bara följer sitt hjärta och vågar fråga.
Avsnitt 85. Att driva företag för att få göra det vi älskar. Poddklanen reflekterar, #3

I det sista poddavsnittet före semestern får du återknyta bekantskapen med Poddklanen, d.v.s. mig, Sara Norrby Wallin och Lisa Moraeus, i ett samtal om att vara egen företagare för att få göra det vi brinner för. Vi berättar om våra respektive företagsresor och pratar om drivkrafter, frihet, pengar, stöd, planering och mål. Sara lanserar också akronymen SOL, som alternativ till SMARTA mål: Stödjande för min riktning, Omförhandlingbart och Lustfyllt. Kanske är detta framförallt ett avsnitt för dig som funderar på att starta eget, eller redan har gjort det, men det kan förhoppningsvis vara intressant för vem som helst, eftersom företagandet hänger nära samman med livet i allmänhet – vilka val vi gör, vilka mål vi sätter och vad som är viktigt för oss.
Avsnitt 84. I naturen får vi både utsikt och insikt. Ett samtal med Josefin Wilkins
I poddavsnitt 84 får du möta Josefine Wilkins, som arbetar som integrationssamordnare och naturhälsokommunikatör. Vårt samtal handlar om hur viktigt det är för oss människor att känna att vi är en del av naturen, och om hur den stärker vår psykiska hälsa. Vi pratar också bland annat om vår relation till platser, om att hitta glädje mitt i kaos, om att kunna sätta ord på vad vi känner, om lyssnande och tystnad – och om att inte alltid göra och analysera utan ibland bara vara och känna. OBS! Det smög sig in ett litet fel i mitt outro. Adressen till Josefins webbplats är varamednaturen.com och inget annat.
Avsnitt 83. Odlingen och livet. Ett samtal med Ingela Eriksson
Här kommer min Valborgspresent till dig som lyssnar på Drömmen om Målajord – ett samtal med Ingela Eriksson, projektledare och självhushållare. Det blir en hel del snack om ogräs och fröer, men också om kreativitet, om drivkrafter, om hållbarhet, om normer och förväntningar, om stress, välmående och livskvalitet och om trädgården som ett sätt att inte bara producera mat och skönhet utan att också möta sig själv.
Avsnitt 82. Vad är andlighet och hur påverkar de inre faktorerna oss? Poddklanen reflekterar, #2

I poddens avsnitt 82 är det för andra gången dags för min lilla poddklan (med Lisa Moraeus och Sara Norrby Wallin) att mötas för en stunds gemensam reflektion. Den här gången försöker vi definiera hur vi ser på begreppet “andlighet”, som vi tre har ganska olika perspektiv på. Vi resonerar också kring hur de inre faktorerna påverkar oss i våra liv och vår vardag. Det handlar om förvirring, osäkerhet, trygghet, utveckling, mening, essens, drivkraft, förundran, ansvar, flöde, kreativitet, mellanrum, aktivt hopp och en hel del annat. Lyssnarfrågan om företagande hann vi dock inte fördjupa oss i, så den spar vi till nästa poddklansavsnitt. Här är en länk till Facebookevenemanget för releasen för boken Aktivt hopp.
Avsnitt 81. Vi behöver både yttre och inre hållbarhet. Ett samtal med Johanna Stål

Välkommen till ett samtal med Johanna Stål, chefredaktör för hållbarhetsmagasinet Camino, föreläsare och författare till den nyligen utkomna boken Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv. Vi pratar om engagemang, inspiration, aktivism, inre och yttre hållbarhet, företagande, framtidsvisioner och mycket annat. Här är två länkar som jag nämner i avsnittet, dels till Johannas föreläsning Du sköna nya värld, dels till poddsamtalet med Lisa Moraeus där jag tipsar om mina bästa strategier för att förebygga stress.
Avsnitt 80. Att laga kläder är smart och coolt! Ett samtal med Henning Gillberg
I poddens åttionde avsnitt får du träffa Henning Gillberg, smålänningen som blev skåning och startade företaget Repamera, där han hjälper människor att laga sina favoritplagg. Repamera finns i Malmö, men eftersom efterfrågan snabbt blev stor har han också startat en onlinetjänst, så att vi i övriga landet kan få hjälp med lagandet. Välkommen till ett samtal om Edens lustgård, vådan av för mycket kaffedrickande, cirkulära affärsmodeller, vita måndagar som alternativ till svarta fredagar och varför Henning inte vill kallas miljöhjälte fast jag tycker att han är en sådan. Här är länken till BBC-reportaget som Retuna, som jag nämner i avsnittet.
Avsnitt 79. Kärna och framgång. Nyårspodd med Sara Norrby Wallin

I 2019 års första poddavsnitt får du, som traditionen bjuder, lyssna på ett samtal mellan mig och min vän Sara Norrby Wallin. Vi reflekterar över året som gått, vad vi tar med oss i form av guldkorn och lärdomar, och visionerar inför det som just har börjat. Vårt samtal handlar om hur det kanske minst förväntade kan bli de största guldkornen, hur ett långt föräldraskap kan erbjuda nya utmaningar, om att kunna släppa längtan efter facit och kontroll, om att hitta sitt eget sätt att reflektera och mycket annat. Här är länken till Greta Thunbergs TEDx-talk i Stockholm och här är intervjun med henne i Skavlan.
Avsnitt 78. Att växla om och lita till processen. Ett samtal med Mimmi och Daniel Edlund Lowejko

Här kommer min julklapp till er poddlyssnare: ett väldigt fint samtal med Mimmi och Daniel Edlund Lowejko som driver företaget Omväxling, där de lagar mat med utgångspunkt i mina egna nyckelord – kreativitet och hållbarhet. Det handlar om att ställa om och växla spår, om att reflektera och göra medvetna val, om att klara sig på väldigt lite, om olika sätt att skapa opinion och om att vara två pusselbitar som passar så bra ihop att man alltid vill vara tillsammans. Och så får du veta vad en REKO-ring är för någonting.
Avsnitt 77. Roligt, meningsfullt och hållbart – receptet för ett gott liv. Ett samtal med Ann-Louise Fransson
Välkommen till Drömmen om Målajords avsnitt 77! Du ska få möta Ann-Louise Fransson, en passionerad naturälskare, som jobbar med ört- och näringsmedicinska behandlingar, örtvandringar, kurser och workshops. Ann-Louise har en bakgrund som byggnadsingenjör, men hennes stora intresse för det som växer blev en hobby som till sist tog så mycket utrymme i hennes liv att den blev hennes arbete (Botanikan). Om den livsresan, om att hitta nya vägar, om kopplingar mellan kropp och själ, om att tillföra mer till jorden än man tar av den, om skönheten i det enkla och mycket annat för du höra i vårt samtal.
Avsnitt 76. Ska det inte gå lätt att följa sitt hjärta? Poddklanen reflekterar, #1

I poddens avsnitt 76 är det premiär för ett nytt, förhoppningsvis återkommande, inslag: Poddklanen reflekterar. Jag har bjudit in två av mina kloka vänner, Lisa Moraeus och Sara Norrby Wallin, till ett samtal kring två frågor från mina lyssnare, som hänger ihop med varandra. Den första handlar om att det rent allmänt kan vara svårt att följa sin inre kompass ibland, att det inte alltid går sådär lätt och smidigt som man kan tro. Den andra handlar lite mer specifikt om egenföretagande, om att våga hoppa av en anställning och om att hantera motgångar. Det bjuds på såväl reflektioner som konkreta exempel från våra egna erfarenheter. Kanske har du en fråga som vi skulle kunna diskutera i ett kommande poddavsnitt?
Avsnitt 75. Att möta sig själv, lite i taget. Ett samtal med Linda Wikström

Den här gången är det sjuttiofemavsnittsjubileum – med yogaläraren Linda Wikström, som driver Veda Yoga i Växjö. Linda har en bakgrund som konstsimmare på elitnivå, och det var just via idrotten som hon hittade till yogan – den som idag är hennes stora passion och livsstil. Vårt samtal handlar bland annat om skillnaden mellan yoga på riktigt och bilden av yoga, om sökandet efter sammanhang, om varje människas inneboende passion, om tillit inför att det man längtar efter kan bli verklighet utan att man själv styr varje steg i processen – och så om att även yogalärare faktiskt är alldeles vanliga människor. På YouTube (eller Veda Yogas webbplats) hittar du Lindas egna yogavideor. Foto: Natalie Johansson.
Avsnitt 74. När man följer sin inre röst blir livet magiskt. Ett samtal med Stina Gray
Välkommen till Drömmen om Målajords sjuttiofjärde poddavsnitt! Den här gången är min gäst Stina Gray, sagoberättare och naturälskare, och vårt samtal är inspelat på Mundekulla Retreatcentrum, en plats som har betytt så mycket för mig, Stina och flera andra av mina poddgäster. Det blev ett finstämt samtal om gåvan att ha två nationaliteter och kulturer, om att leva nomadliv, om att hitta tillbaka till naturen, om att lyssna till sin inre röst – även när den låter väldigt ologisk – om att inte vara rädda för mörkret inom oss och mycket annat! Du får också höra Stina berätta en av sina fina sagor. Här är länkar till Stinas och Camillas vildkvinneworkshop som vi pratar om och till poddavsnitten jag refererar till: Magnus Hjort, Anne och Peter Elmberg, Ellika Lindén, Camilla Måne & Kalle Grill och Therése Högberg. Det strulade till sig lite med ljudet i samtalsinspelningen den här gången (sorry!), så du får se det som ett tillfälle att öva (brus)acceptans – ACT i praktiken! ☺
Avsnitt 73. Bokstäverna var min boll – och jag kunde inte sluta bolla. Ett samtal med Sara Lövestam

När sommaren närmar sig sitt slut kommer här poddsamtal 73, med Sara Lövestam, författaren som går sin egen väg och vägrar placera in sig i ett genrefack. Sara älskade bokstäver, ord och grammatik redan som barn och hade skrivit klart sin första roman när hon var nitton. Det skulle ta ytterligare tio år innan hon blev publicerad, men efter ett antal år som SFI-lärare lever hon idag helt och hållet på sitt författarskap. Välkommen till ett samtal om kärleken till språket, kreativa processer, varför SFI-lärare är världens bästa yrke, utanförskap, nördarnas revansch och mycket annat!
Avsnitt 72. Att ta vara på livet – minut för minut. Ett samtal med Patrik Appelquist
I avsnitt 72 får du möta Patrik Appelquist, affärsutvecklaren som åker motorcykel, mediterar, har jobbat med gatubarn i Nicaragua och just nu inreder en husbil att bo i. Kärleken till kontrasterna – att inte låta sig fackas in utan få bejaka alla olika sidor av sig själv – är något vi pratar om i vårt samtal, som också bland annat handlar om idéförverkligande och kreativa processer, socialt företagande, ohållbara arbetssituationer, vad rikedom egentligen är, Vipassanaretreat och om att skapa sig ett liv där det alltid finns utrymme för att utforska nya områden.
Avsnitt 71. Att odla grönsaker och själar. Ett samtal med Sara Bäckmo
Här kommer nu ett efterlängtat avsnitt med Sara Bäckmo, hela Sveriges odlar- och självhushållardrottning. Sara driver Sveriges största trädgårdssajt, Skillnadens trädgård, där hon sprider kunskap och inspiration till odlare på alla nivåer. Vårt samtal handlar förstås om Saras livsresa och kärleken till odlandet, men också om att våga kasta sig ut och testa nya saker, om föräldraskapets glädje och utmaningar, om att skapa sig en vardag som man inte behöver längta bort ifrån och mycket annat.
Avsnitt 70. Närvaro, naturkontakt och kreativitet. Ett samtal med Johan Granbom
I poddens sjuttionde (!) avsnitt får du träffa Johan Granbom, som har gjort en spännande livsresa med bland annat utlandsvistelser och utbildningar i alltifrån skådespeleri till teologi till ekosofi. Idag arbetar Johan framförallt med workshops i kreativitet, meditationskvällar och örtvandringar. I boken Böja linjer och bygga cirklar delar han med sig av glimtar från sin resa och berättar också bland annat om hur vi människor kan följa naturens rytm och skapa våra egna ceremonier där. Johan och jag är eniga om att det krävs mer än politiska och tekniska lösningar om vi ska kunna skapa en mer hållbar värld. Vi behöver också inre omställning och aktivt hopp.
Avsnitt 69. Drömmen om ett samhälle där kärleken är det viktiga. Ett samtal med Anne Claesson
Välkommen till ett samtal med Anne Claesson, som driver Göteborgs minsta designhotell, Annes Hus. Där erbjuder hon inte bara charmigt boende utan också en hemlik konferensmiljö och kulturkvällar. Hotellet är dessutom platsen där Anne under sju års tid (2014-2020) bygger sin stora utställning, rum för rum, med utgångspunkt i Deepak Chopras sju andliga lagar eller livsprinciper. Vi pratar bland mycket annat om att gå från anställning till företagande, om att förverkliga drömmar, om att ta hand om sig själv så att man kan ta hand om andra och om att vilja göra skillnad och bidra till ett mer vänligt och kärleksfullt samhälle.
Avsnitt 68. Att se det man har, i stället för det man inte har. Ett samtal med Aref Yousefi
Nu ska du få möta Aref Yousefi, som föddes i Afghanistan, bodde många år i Iran och sedan kom till Sverige för drygt två år sedan. Aref har under flera års tid inspirerat mig genom sitt stora engagemang och sin starka vilja att bidra till ett bättre samhälle och möten över kulturgränserna, och jag har funderat på varifrån hans engagemang kommer. I vårt samtal pratar vi om alltifrån tidsuppfattning i olika kulturer till frihetskänsla som drivkraft till tacksamhet över sådant vi ofta tar för självklart.
Avsnitt 67. Min livsuppgift är att skapa ett mer lekfullt samhälle. Ett samtal med Sofi Aronsson
I det här avsnittet får du möta konstnären Sofi Aronsson, som har kreativiteten som en viktig grundbult i både sin personliga och professionella utveckling. Välkommen till ett samtal om att välja med hjärtat, om matmissbruk och läkande, om att älska måndagar, om att hitta tillbaka till sin tillit, om förbandslådor och vandringsstavar, om att möta rädslor, om döden som en viktig del av livet och en hel del annat. Här får du ett smakprov på Sofis häftiga skulpturer.
Avsnitt 66. Att öppna dörren till naturen. Ett samtal med Martin Emtenäs
Dags att släppa ut poddavsnitt 66 ur boet – ett samtal inspelat för livepublik. Den här gången är min gäst Martin Emtenäs, som hittat in i svenska folkets hjärtan genom att bland annat programleda Mitt i naturen och dokusåpan Det stora fågeläventyret. Du får höra Martin prata om att stå öga mot öga med en björn, om att försöka få någon som inte kan se skillnad på en svan och en plastpåse att fascineras av naturen, om att halka på bananskal utan att landa på nacken, om hur journalisternas bakgrund styr vad vi ser på nyheterna, om dystopikänslor kontra hoppfullhet och om skapandet som en röd tråd genom livet.
Avsnitt 65. Jag var som en lök – och så skalar jag lager för lager. Ett samtal med Karin Leoson
Välkommen till ett samtal med Karin Leoson, som har en bakgrund som extremt hårt arbetande danslärare, koreograf och regissör. En dag brakade hon in i väggen med besked och gjorde därefter en total omstart, med ett nytt förhållningssätt till livet. Sedan fem år bor Karin i Visby, där hon arbetar med kultur och holistisk hälsa. Vi pratar om prestationer och utmattning, om kris och utveckling, om kropp och själ, om att öva på rätt saker, om att följa årstidernas rytm, om skönheten i kontraster, om att våga strunta i normer och stå för det vi tror på – och om att ett steg i taget lära känna oss själva och vad vi behöver för att fungera bra. OBS! I samtalet ger jag fel adress till Karins webbplats. Det ska vara helakroppen.nu och inget annat.
Avsnitt 64. Hela mitt liv har jag följt mina drömmar. Ett samtal med James Hollingworth

I poddens sextiofjärde avsnitt får du möta en person vars musik har betytt väldigt mycket för många svenskar, inte minst i barnens värld. Vem har inte gått omkring och nynnat på Älgarna demonstrerar? 🙂 Själv har James Hollingworth inte tagit så stor plats i offentligheten. Om hans spännande livsresa, som tagit honom med minibuss till Sahara, till först självhushåll och sedan restaurangägande i Bergslagen och till en mängd olika skapande sammanhang, med musik, film och skrivande. Det blir ett samtal om alltifrån drömförverkligande, kreativitet och vägskäl i livet till globalisering, kollaps, hopp och kärleken som en förenande kraft – och så en hel del annat däremellan. Här hittar du den vackra Morgon på Kungsholmen, där James sjunger.
Avsnitt 63. En kris är en inbjudan till förändring. Ett samtal med Magnus Hjort

För några månader sedan besökte jag en alldeles magisk plats, Magnus Hjorts egentillverkade yurta (en sorts mongoliskt tält) utanför Järna. På golvet framför brasan spelade vi in samtalet i poddavsnitt 63, där Magnus berättar om den stora omställning han har gjort, från ett hektiskt liv i IT-branschen på Irland till stillheten mitt i den svenska naturen. Det blev ett samtal om skav och förändring, om att våga lyssna på sitt hjärta och gå dit det leder en, om mänskligheten som en förvuxen tonåring,om att vara platsbunden, om att vara en del av naturen och – förstås – om hur man kan bygga en yurta.
Avsnitt 62. Att leva hållbart behöver inte vara en uppoffring. Ett samtal med Martin Hedberg
I poddens sextioandra avsnitt får du möta meteorologen Martin Hedberg, som brinner för att förklara och inspirera inom klimatområdet – alltifrån i skolor till hos Filip & Fredrik på tv och inom finansvärlden. Det blev ett intressant samtal om ohållbar tillväxt, varför vi har så svårt att förändra våra beteenden, om grejen med att ta cykeln till jobbet, om när vägen blir en del av reseupplevelsen, om tjusningen i kontraster, om poddsamtal och andra samtal – och en hel massa annat. Här är en länk till mitt blogginlägg om beslutet att sluta flyga.
Avsnitt 61. Flöde och tillit. Nyårspodd med Sara Norrby Wallin

Välkommen till 2018 års poddavsnittet, ett samtal med min vän och kollega Sara Norrby Wallin, där vi – liksom vid tidigare årsskiften – reflekterar kring vad vi tar med oss och vad vi vill med nästa år. Det blir ett samtal om guldklimpar och tacksamhet, utmaningar och lärdomar, liksom om kravlöst umgänge och relationskapital, egot och själen, livets flöde, gränssättning, om att hitta komfortzoner i nya sammanhang, om att kalibrera kompassen i bakändan, om att lägga sig på marken för att tanka närvaro och mycket annat. Här hittar du Susannah Conways reflektionsmaterial Unravel Your Year som vi nämner i vårt samtal.
Avsnitt 60. Att komma tillbaka till kärnan. Ett samtal med Maja Öberg
Lagom till jul kommer poddavsnitt 60, med Maja Öberg, som arbetar med att sprida verktygen från mindfulness – medveten närvaro – framförallt inom förskola och skola. Sedan hon gick i väggen för några år sedan, har Majas liv – och framförallt hennes inställning till livet – förändrats på många sätt, både privat och professionellt. Vårt samtal handlar bland mycket annat om vad som kan hända när man stannar upp och börjar fundera på hur man egentligen har det, om hur en barngrupp kan förändras när man jobbar med närvaroträning, om ensamföretagande i gemenskap, om tillit och tålamod och om naturen som läkande kraft. Här hittar du Susannah Conways reflektionsmaterial Unravel Your Year och här finns min webbkurs. God jul och gott nytt år!
Avsnitt 59. Alla svar du behöver har du inom dig. Ett samtal med Ulf Wallgren
Välkommen till Drömmen om Målajords avsnitt 59, där du får möta Ulf Wallgren, mannen vars ansikte vi har varit vana att se i teverutan i otaliga nyhetssändningar. För ett år sedan bytte han ut kostymen mot mjukare kläder, och idag jobbar han som yogainstruktör på Mediyogainstitutet i Stockholm – och som gästlärare och föreläsare runtom i landet. I samtalet får du ta del av Ulfs spännande livsresa från barndomens upptäckt av ordens magi till dagens arbete med att hjälpa andra att lära sig lyssna på såväl kropp som själ. Vi pratar bland mycket annat om den inre kritikern, vikten av långsiktighet, stress och återhämtning, tid och lyssnande.
Avsnitt 58. Jag har tid! Ett samtal med Erik Malm
I det här avsnittet möter du Erik Malm, som efter bland annat volontärarbete världen över just nu jobbar med sitt alldeles egenskapade projekt Jag har tid. Här erbjuder han sin tid – denna stora bristvara i dagens samhälle – till människor och organisationer som behöver stöd på olika sätt. Vad kan hända när man tar en paus från sitt vanliga jobbliv och skapar utrymme för att förverkliga drömmar och bidra till en bättre värld? Välkommen till ett inspirerande samtal om frihet, ansvar, skapande, hållbarhet, ”wwoofande”, mänskliga möten, dokumentationshysteri, syltkokning, hopp och om att alla kan göra skillnad.
Avsnitt 57. Fröuppror och förnöjsamhet. Ett samtal med Stefan Sundström

Här är han nu, mannen, myten, musikern, (to)matodlaren Stefan Sundström, som jag har lyssnat så mycket på genom åren, sjungit låtar av som gatumusikant och skrivit litteraturuppsats om. I podden möts vi i ett fint samtal om bland annat tomatodling och tvåsamhet, fröer och förnöjsamhet, surkål och självkritik, turnétrötthet och tillit – till att det ändå finns lite hopp om jorden och dess invånare, och att vi faktiskt kan påverka genom våra val.
Avsnitt 56. Att gå på upptäcktsresa på insidan. Ett samtal med Roger Börjesson
I Drömmen om Målajords avsnitt 56 får du möta Roger Börjesson, systemingenjören från Sverige som emigrerade till Australien för 26 år sedan och byggde upp ett nytt liv på andra sidan jordklotet. Den skeptiske IT-killen har under åren inte bara gjort en yttre, utan också en inre, upptäcktsresa, som började med ett nyfunnet intresset för psykologi och djupa samtal. Idag arbetar Roger bland annat med spännande mänskliga processer utifrån idén om ett slags “kollektivt medvetande”. Vi pratar om vad som kan hända när vi öppnar dörrar till vårt inre, om samtalets kraft och begränsningar, om att vara en brobyggare mellan tro och vetenskap och mycket annat.
Avsnitt 55. Vår fantasi hjälper oss att förändra världen. Ett samtal med Rob Hopkins
En av världens mest inflytelserika hållbarhetsinspiratörer, Rob Hopkins från England, är Drömmen om Målajords femtiofemte gäst – i det första samtalet i poddens historia som spelats in för en livepublik! Rob är en av grundarna av The Transition Network (Omställningsrörelsen), som jag har pratat om i flera tidigare avsnitt av podden. Den här folkrörelsen samlar människor som inte orkar vänta på att politiker och stora företag ska ta hand om jordens miljöproblem, utan går samman i egna lokala initiativ och tar hjälp av sin fantasi, sin kreativitet, sin lekfullhet och sina drömmar för att skapa den värld de vill leva i. Välkommen att lyssna och inspireras!
Här finns de länkar jag refererar till i avsnittet:
- Omställning Sverige
- The Transition Network
- Robs föredrag under Omställningskonferensen i Växjö
- Robs TedTalk
- Filmen In Transition 1.0
- Filmen In Transition 2.0
Avsnitt 54. Kaninlejonet – skört och starkt på samma gång. Ett samtal med Charlotta Lagerberg Thunes
I dagens poddsamtal får du möta Charlotta Lagerberg Thunes, som har en bakgrund som beteendevetare, som tidigare har verkat inom socialt arbete och BRIS, och som idag arbetar som författare och föreläsare. Fokus i hennes verksamhet ligger på att få människor, särskilt barn, att våga prata om känslor, och på att sprida kunskap om och förståelse för högkänslighet (HSP = High Sensitivity Persons), som Charlotta har egen erfarenhet av. Vi pratar bland annat om spretiga CV:n som en dag “går ihop”, om skönlitteratur som ett sätt att skapa förståelse, om att våga möta rädslor och visa känslor, och om hur det kan vara att leva med högkänslighet. Vilka positiva och negativa aspekter finns det när man är en HSP? Hur kan den som är högkänslig ta hand om sig? Och hur kan vi möta och stötta högkänsliga personer i vår omgivning, exempelvis på skolor och arbetsplatser?
Avsnitt 53. Gemenskap, lek och lyssnande. Ett samtal med Camilla Måne och Kalle Grill
Nu ska du få möta två personer som har varsin spännande livsresa bakom sig och också delar en strävan efter att både själva leva enligt och sprida idén om The Circle Way, där gemenskap och lek, par- och cirkelsamtal, lyssnande och respekt för såväl människor som jorden vi lever på är centrala beståndsdelar. Camilla Måne är nyutexaminerad socionom OCH utbildad prästinna, leder kvinnocirklar, målar, sjunger och trummar. Kalle Grill är lärare och forskare i praktisk filosofi, leder kurser där män bland annat tränar på att prata känslor och inspirerar i Sveriges Radios Tankar för dagen. Om att våga visa känslor, om samtalets läkande kraft, om att ifrågasätta det mesta och om att försöka förena andlighet med samhällsengagemang – och mycket annat – handlar vårt samtal. Obs! Det smög sig in en felaktig referens i mitt outro: den internationella Circle Way-sidans adress är www.circleway.org.
Avsnitt 52. Jag är ett känguruhjärta! Ett samtal med Tina Persson
I poddavsnitt femtiotvå får du möta författaren och skribenten Tina Persson, som sedan tidig ålder följt sitt hjärta och kastat sig in i utmaningar av många olika slag. Tina samlar ständigt på upplevelser och erfarenheter, och använder dem ofta i exempelvis sin poesi. Välkommen till ett samtal om kreativitet och lekfullhet, skrivprocesser och skrivkramp, ensamhet och gemenskap, författarmöten över gränserna och om att säga ja till möjligheter när de dyker upp.
Avsnitt 51. Att se att allting förändras. Ett samtal med Maria Ståhl
Den här gången är min gäst Maria Ståhl, som du hittar på Yogatalk.se. Vi pratar om Marias slingriga livsväg, där skrivandet funnits som en röd tråd, och där yoga och meditation kommit att ta allt större plats, både privat och professionellt. Det är ett samtal om frihet inom ramar, om känslor som kommer och går, om yoga och meditation som mycket mer än bara en praktik på yogamattan eller meditationskudden, om varför alla människor kanske borde gå en skrivkurs och om vad som kan hända när man är helt tyst i tio dagar.
Avsnitt 50. Det blir trend att vara hållbar! Ett samtal med Rebecka Carlsson och Ida Högberg
I Drömmen om Målajords femtionde avsnitt får du träffa Rebecka Carlsson och Ida Högberg, grundare av Gigafood, som vill frälsa världen med hållbarhetstänk och god veganmat. Ida har en bakgrund som musikalartist och skådespelare, medan Rebecka jobbat mycket politiskt, bland annat som språkrör för Grön Ungdom och som rådgivare till klimat- och miljöministern Åsa Romson. Vårt samtal handlar om engagemang och passion, om kompletterande kompetenser, om klimatångest och planetlust och om när hållbarhet blir något självklart och spännande.
Avsnitt 49. Skapandekraft, nyfikenhet och tillit. Ett samtal med Stina Balkfors
I det här poddavsnittet har jag träffat Stina Balkfors, som är en av grundarna till Tillitsverket, en stiftelse som jobbar för ett samhälle där tillit, kreativitet och hållbarhet är centralt. Tillitsverket ordnar bland annat lekdagar och läger, workshops och kurser. Vi pratar om att bryta med föreställningar om hur man ska leva, om att släppa kontrollen och våga möta sin osäkerhet, om tillit som ett aktivt val, om varför vårt skolsystem inte passar alla barn och om vad som kan hända när man tar en främmande människa i handen och går på äventyr i skogen.
Avsnitt 48. Man ska nypa sig i armen ibland, när man är på Kafé de luxe. Ett samtal med Nils Hector
Nu ska du få möta Nils Hector, en del av en stor familj där frihet att gå sin egen väg och testa det till synes omöjliga alltid har varit en självklarhet. Idag driver familjen Hector bland annat Kafé de Luxe i Växjö, en restaurang utöver det vanliga, där Nils är verksamhetsansvarig, eller rock-vaktmästare, som han kallar sig. Förutom att vara ett matställe som sticker ut genom att servera ekologiskt och närproducerat, är Kafé de Luxe också en spännande mötesplats för den som gillar musik, dans, litteratur, vetenskap, hantverk eller att prata med människor från olika kulturer. Här finns helt enkelt något för alla!
Avsnitt 47. Att få vara äkta i alla lägen. Ett samtal med Annesophie Färdigh
Min gäst i poddavsnitt 47 heter Annesophie Färdigh och jobbar som präst i Svenska kyrkan. Sin starka gudstro har hon med sig sedan barndomen, men prästyrket hittade hon betydligt senare i livet, och för Annesophie är det viktigt att få vara sig själv även när hon är i sin prästroll. Vi pratar bland annat om nya sätt för kyrkan att nå ut till fler människor, om tro och vetande, om andlighet och religion och om viktiga samtal kopplat till alltifrån sorg till matlagning.
Avsnitt 46. Sätt nästa fot framför den andra. Ett samtal med Kristina Paltén
I det här avsnittet får du möta Kristina Paltén, Ericssoningenjören som började springa efter 30, och som sedan dess har satt världsrekord på löpband, sprungit från Turkiet till Finland och nu senast, ensam genom Iran. För Kristina är springandet så mycket mer än fysiska utmaningar och äventyr; det handlar om personlig utveckling på många plan, och om att försöka bidra till en öppnare och mer tillitsfull värld. Just tillit är ett av våra samtalsämnen, liksom fördomar, rädslor, utmaningar och alla människors inneboende förmåga att lära, utvecklas och klara mer än vi tror.
Avsnitt 45. Att hitta sin inre guru. Ett samtal med Katinka Wallner
Det har blivit dags för poddens fyrtiofemte avsnitt, ett samtal med författaren, föreläsaren, kursledaren och vägledaren Katinka Wallner. Katinka har gått i väggen flera gånger och levt med skyddad identitet under tio års tid. Hon har också tagit sig upp igen, gång på gång, läkt sina sår, hittat tillbaka till livsglädjen och sin stora livsuppgift – att på olika sätt inspirera andra människor att hitta sin inre guru. Vi pratar om självförtroende och självkänsla, om rädsla och skam, om energier och medialitet, om tankens och skrivandets kraft och mycket annat.
Avsnitt 44. Att gå i skogen när alla andra är på jobbet. Ett samtal med Patrik Andersson
I det fyrtiofjärde avsnittet av Drömmen om Målajord har jag träffat Patrik Andersson, som driver podcasten Andra sätt, där de röda trådarna är downshifting, frivillig enkelhet och strävan efter att leva ett medvetet, hållbart liv. Förutom att prata om hur det kan gå till att starta och driva en podd, får du höra Patrik berätta om sin egen resa från ekorrhjulet i storstaden till ett betydligt lugnare liv på landet. Om tunnelbaneresor som dränerar, om tid för långa tankar, om mål och riktning och mycket annat handlar vårt samtal. Här är också länken till mitt blogginlägg om att starta en podcast. Och här är Swishnumret om du vill bidra till poddens fortlevnad: 1234959680.
Avsnitt 43. Kropp, tanke, känsla och själ. Ett samtal med Kristina Pettersson
Den här gången ska du få stifta bekantskap med Kristina Pettersson, som för ett par år sedan grundande terapimottagningen Dininsida, där ett antal terapeuter arbetar med olika inriktningar men med en gemensam grund – att kropp, tanke, känsla och själ hänger ihop. Vi pratar bland annat om nya spännande sätt att hjälpa människor, om hur man kan jobba med trauman, om närvaro, om läkande skrivande och om att terapeuter – tro det eller ej – också är människor.
Avsnitt 42. Vattnet som inte rinner kan man inte dricka. Ett samtal med Sokol Demaku
Äntligen poddags igen! I det fyrtioandra avsnittet bjuder jag in till ett samtal med Sokol Demaku, som tillsammans med sin familj flydde från krigets Kosovo, där han hade jobbat som journalist och lärare. År 2000 kom Sokol till Sverige, och här har han byggt upp ett nytt rikt liv – som lärare, översättare och författare. Vårt samtal handlar om hans spännande livsresa, om mer eller mindre lyckad integration, om att brinna för två olika kulturer och om betydelsen av att hitta meningsfull sysselsättning. I poddavsnittet nämner jag Soran Ismails Sommarprat, som du hittar här.
Avsnitt 41. Tyngdpunkt och närvaro. Nyårspodd med Sara Norrby Wallin

Välkommen till 2017 års första poddavsnitt! Här får du för tredje gången möta min parhäst Sara Norrby Wallin, i ett samtal om året som har gått och det som ska komma, inspirerat av arbetsmaterialet Unravelling the Year Ahead. Under året har vår relation utvecklats i en ny riktning. Det pratar vi om i podden, liksom om de ledord vi har valt för det kommande året. Det handlar om lyckliga skilsmässor, om skillnaden mellan att höra och att lyssna, om böljegång mellan harmoni och dramatik, om artighet och tacksamhet, om intellektuella nomader, om planering eller öppna dörrar, och mycket annat.
Avsnitt 40. Att ta små steg och ha roligt under tiden. Ett samtal med Amanda Martling
Drömmen om Målajords fyrtionde avsnittet är också årets sista, och det bjuder på ett samtal med Amanda Martling. Amanda jobbar med miljöfrågor inom Västra Götalandsregionen, är aktiv i Omställningsrörelsen och har varit redaktör för boken Sånger från jorden. Vi pratar om skillnaden mellan hoppfullhet och aktivt hopp, om att jobba för en bättre värld och få högre livskvalitet på köpet, om plus och minus med att bo i kollektiv och mycket annat.
Avsnitt 39. Den röda tråden har varit att hjälpa andra. Ett samtal med Ingela Hansson
I förra avsnittet pratade jag med skaparna av podcasten Hjältarna, som handlar om människor som gör bra saker för världen. I avsnitt 39 får du möta just en sådan vardagshjälte, Ingela Hansson, som – med en stark drivkraft, hämtad ur personliga erfarenheter – jobbar med alltifrån sorgbearbetning till att hjälpa hemlösa och stötta tjejer på festivaler. Vi pratar om rätten att få sörja, om hur man ser på döden i olika kulturer, om hur ilska kan vändas till något positivt, om att bli starka och göra skillnad tillsammans och om vikten av att tillåta sig återhämtning.
Avsnitt 38. Att sprida idén om att man kan förbättra världen. Ett samtal med Karin och Anna Bengtsson
Under sommaren 2014 cyklade Karin och Anna Bengtsson från söder till norr genom sommar-Sverige för att intervjua människor som gör bra saker för världen. Resultatet blev podcasten Hjältarna. Den resan – dess ursprung, vedermödor och glädjeämnen – får du höra mycket om i podden. Och så pratar vi om syskonrelationer, om vardagshjältars blygsamhet, om hopp och förtvivlan, om att ifrågasätta tanken om evig tillväxt, om att skapa självförtroende genom att våga försöka, och om att satsa på det område där man känner mest gnista.
Avsnitt 37. Jag brukar säga att jag blev mig själv. Ett samtal med Ann-Christine Ruuth
I poddens avsnitt 37 får du träffa Ann-Christine Ruuth, som under många år levde som man, pappa och präst i Svenska Kyrkan. För sex år sedan tog hon steget att kliva fram och påbörja processen att bli sig själv. Om den resan – som inneburit både en stor befrielse och stor smärta – handlar vårt samtal, liksom om egen och andras rädslor, om tro och religion, om att avvika från normer av olika slag, och om det viktiga arbete Ann-Christine gör idag, som föreläsare och utbildare med fokus på normkritik och könsidentitet.
Avsnitt 36. Man kan glömma bort att leva om man drömmer för mycket. Ett samtal med Sanna Hellberg
När jag lägger ut det här poddavsnittet är det på dagen ett år sedan jag – med stor bävan – släppte det allra första avsnittet av Drömmen om Målajord. Idag ska du få möta min bästa vän och kollega tillika äldsta dotter, Sanna Hellberg, en “digital nomad” som idag jobbar som översättare, illustratör och skribent, och nyligen startade sitt eget förlag. Sanna berättar om sin ganska snåriga livsresa från en trasslig tonårstid till idag, då hon hela tiden utsätter sig för nya spännande utmaningar. Vi pratar om skrivande som helande kraft, om volontärarbete som ett sätt att både ge och få, om frivillig enkelhet, om lyssnande, stillhet och närvaro, om att våga vara sårbar och mycket annat.
Avsnitt 35. I kontakt med naturen. Ett samtal med Kim Falck
Poddens avsnitt 35 bjuder på ett möte med bergsguiden Kim Falck. På nittiotalet hamnade Kim i södra Frankrike, där han spelade rugby och jobbade med lite av varje, tills han för ett antal år sedan utbildade sig för att kunna ta med människor på guidade vandringar i Pyrenéerna. Idag lever han i bergen med sin franska fru och deras barn, ständigt nära naturen, och med vandringen som såväl sitt arbete som – vid sidan av andra friluftsaktiviteter – sitt största fritidsintresse. Vårt samtal handlar, förutom om vandring förstås, om röda trådar i livet, om närvaro i nuet, om skillnader mellan Sverige och Frankrike och om att ha ett jobb som man inte skulle vilja byta ut mot någonting annat.
Avsnitt 34. Du måste ge dig själv tid att komma ihåg vem du är. Ett samtal med Ellika Lindén
Ellika Lindén och hennes man, Medicine Story, har inspirerat mig mycket, både privat och professionellt, genom den livsfilosofi – The Circle Way – som de lever efter, i harmoni med såväl jorden som andra människor, och med cirkelsamtal och lyssnande som en viktig grundbult. Ellika har levt ett innehållsrikt liv, där hon gjort allt från barn-TV med Staffan Westerberg till samtalscirklar i amerikanska fängelser. Vi pratar om barndomsmagi, om att ha ett hem på flera platser i världen, om roten till onda handlingar, om kärleken till naturen – bland mycket annat.
Avsnitt 33. Att utmana allt det vi känner till. Ett samtal med Julieta Talavera
I Drömmen om Målajords trettiotredje avsnitt möter vi Julieta Talavera i ett samtal på engelska. Julieta och hennes medarbetare i det kreativa labbet The Connectors Society i Malmö är inte rädda för att utmana rådande normer i sin strävan att göra sig själva och andra mer delaktiga i skapandet av den värld vi lever i. Vårt samtal handlar bland annat om crowdfunding, om att styras av andra värden än pengar, om ett rättviseengagemang som funnits med sedan barndomen, om att bidra med små skärvor av nya perspektiv och om att se lärprocesser där andra kanske ser misslyckanden.
Avsnitt 32. Vi vill mer än bara överleva, vi vill leva hela vägen. Ett samtal med Linda Asplund
För fem år sedan var Linda Asplund en sån där typisk “duktig flicka”, som ville lite för mycket och inte lyssnade när kroppen, själen och omgivningen försökte säga ifrån. Efter några tuffa år och kringelikrokiga vägar har hon hittat hem, tillsammans med sin familj, på en bondgård utanför Höör i Skåne. Där håller Linda och hennes man Jens på att bygga upp sin verksamhet, Trulstorp Upplevelser, med ljusstöpning och andra aktiviteter, djur och odling. Vårt samtal handlar om att tappa fotfästet och hitta ny mening, om att uppleva med alla sinnen, om mentorskap och möten över generationsgränser, mikropauser i tillvaron, glada grisar och mycket annat.
Avsnitt 31. Att följa känslan när man är inspirerad. Ett samtal med Selina Hami
Selina Hami, min poddgäst i avsnitt 31, har alltid varit bra på att lita på sitt hjärta och sin magkänsla. Drömmen om ett mer hållbart samhälle har lett till hennes arbete, i Selina’s Organics, med att få oss att ifrågasätta dagens matproduktion och -konsumtion och med att på ett inspirerande sätt sprida insikten om att vegansk mat kan vara både välsmakande och vacker. Längtan efter att göra konkret skillnad på sitt eget sätt har också tagit Selina till Syrien, där en del av hennes familj lever, för att bidra med just det som är en sådan central del i hennes liv: mat. Ett annat syfte med matprojekten har varit att berätta vanliga människors historia, den som finns bakom de opersonliga siffror och begrepp vi möter i media.
Avsnitt 30. Man måste agera på ett nytt sätt för att växa. Ett samtal med Maria Gerlofson
Maria Gerlofson har en brokig och spännande bakgrund. Hon har varit ekonomijournalist på Svenska Dagbladet, chefredaktör för två stora magasin och dramapedagog. Idag jobbar Maria med sitt eget företag, Act and Grow, som författare, föreläsare, coach och kursledare med fokus på bland annat ledarskap och stresshantering. ACT (Acceptance and Commitment Training) och improvisationsteater är viktiga komponenter i hennes verksamhet. I vårt samtal pratar vi exempelvis om mod att stå upp för den man är, om drömförverkligandets baksidor och om att agera för att kunna växa.
Avsnitt 29. Kärlek och lek. Ett samtal med Pia och Dennis Kammeborn
Mitt i den svenska sommaren kommer här mitt poddsamtal med Pia och Dennis Kammeborn, drottning och kung i kungariket Kammebornia, vars valspråk är Love and Play. Om hur det tar sig uttryck i deras dagliga liv, om magi och skönhet mitt i vardagen, om att våga prata om det svåra även om vi fokuserar på det goda i livet – och så lite stickning och mycket annat – samtalar vi i detta det hittills längsta avsnittet i Drömmen om Målajords historia.
Avsnitt 28. Att våga ifrågasätta normer. Ett samtal med Fredrik Warberg
I det sista poddavsnittet den här sidan Sommarsolståndet får du möta Fredrik Warberg, en av initiativtagarna till Tidsverkstaden, som sedan millenieskiftet arbetat med att inspirera människor till att reflektera över hållbarhet – för såväl individen som för samhället i stort – utifrån ett livskvalitetsperspektiv. Vad händer om vi vågar gå emot samhällets normer om vad som betraktas som framgång? Vad innebär det att vara rik på riktigt? Här och här hittar du det omfattande samtalsmaterial (alltihop helt gratis) som Fredrik har varit med om att ta fram.
***
Poddavsnitt 27 har tagits bort.
***
Avsnitt 26. Jag vaknar och tycker om mina dagar. Ett samtal med Therése Högberg
Poddavsnitt 26 bjuder på ett samtal med Therése Högberg. För ett antal år sedan körde hon slut på sig fullkomligt i sitt jobb som lärare, vilket fick henne att ändra riktning på livet. Ännu en kompassjustering senare har hon hittat riktigt rätt och håller nu på att utbilda sig till bild- och psykoterapeut. Vi pratar om plikt och lust, om mod, nätverk och kraftkällor, om att älska naturen mitt i stan, om att lyssna inåt – och kunna skilja på våra olika inre röster – och mycket annat spännande.
Avsnitt 25. Det finns så mycket att engagera sig i! Ett samtal med Pernilla Holmgren Larsson
I poddens tjugofemte avsnitt möter vi en kvinna som verkligen brinner för att skapa förändring. Pernilla Holmgren Larsson har under många år arbetat med samhällsjournalistik, bland annat på TV4:s Kalla Fakta. Idag handlar en stor del av hennes liv om en opera, Dansa min docka – på temat anorexi – som hon sätter upp tillsammans med tonsättaren Paula af Malmborg Ward. Starkt engagemang, psykisk ohälsa, svensk psykiatri 2016, slumpar och spännande mänskliga möten – det är några av våra samtalsämnen.
Avsnitt 24. Nu gör vi skillnad. Ett samtal med Ulrika Slottner
Vi fortsätter på skrivtemat här i poddavsnitt 24, där jag har träffat Ulrika Slottner, som driver Idus Förlag. Flera dramatiska händelser i Ulrikas liv ledde till att hon bytte yrkesbana, och steg för steg byggde upp den verksamhet hon har idag. Vi pratar om den resan, om att arbeta nära sina författare, om att gå på magkänsla, om att förverkliga idéer utan krångliga beslutsvägar och om att göra skillnad på sitt eget sätt.
Avsnitt 23. Att leva ett nytt liv varje vecka. Ett samtal med Louise Halvardsson
Min gäst i avsnitt 23 är Louise Halvardsson. Redan innan Louise fyllde trettio hade hon förverkligat alla sina drömmar, bland annat publicerat en roman och vunnit Författarförbundets debutantpris. Hur går man vidare då? Det bestämde sig Louise för att ta reda på genom ett ganska udda projekt, där hon flyttade hem till trettio olika personer under en vecka var för att se hur de levde, tänkte och drömde. Hur det var och vilka konsekvenser projektet fick i Louises liv får du höra om i vårt samtal, som också handlar om estradpoesi, kompasser som byter riktning och mycket annat. Och så får du veta mer om Drömmen om Målajords nystartade blogg.
Avsnitt 22. Berättelser som berör. Ett samtal med Petra och Dennis Ariton
I poddens tjugoandra avsnitt har jag fått träffa Petra och Dennis som flyttat från Stockholm till Österlen, där de driver Skillinge Bokotek och Ariton Förlag. Vårt samtal handlar om att förmedla vanliga människors historier, om vad som kan hända över en fika, om makten att både krossa och förverkliga andras drömmar och om när hälsan bromsar upp takten för alla ens idéer. Och så berättar jag om hur det gick till när jag själv började skriva en roman.
Avsnitt 21. Jag tror på att allting är möjligt. Ett samtal med Leyla Yumer
Välkommen till poddavsnitt tjugoett, där jag har träffat Leyla Yumer, som startade sitt första företag redan när hon gick på gymnasiet. Med en stark passion för såväl entreprenörskap som människor har hon utan livlinor – och med sin mormors kloka ord som inspirationskälla – kastat sig in i alltifrån matleverans under stora evenemang, som damfotbolls-EM och en av Nordens största julmarknader, till att driva redovisningsbyrå och hemtjänstföretag där mänskliga möten är i fokus.
Avsnitt 20. Jag har aldrig tråkigt! Ett samtal med Eva Uppsäll
Nu firar Drömmen om Målajord tjugoavsnittsjubileum med ett samtal med Eva Uppsäll som driver Stubbalycke Trädgård i Småland. Eva har inte bara bytt karriär, utan också boendesituation från central lägenhet i en region med stora jobbmöjligheter till gammal gård på landet mitt ute i ingenstans. Vi pratar om att gå med lätta steg från ett uppsägningsmöte, om att välja och välja om och mycket mer. Jag delar också med mig av några tankar kring att skjuta på livsdrömmar (som det talas om i ett avsnitt av radioprogrammet Kropp och Själ som du hittar här) och om att man ibland behöver koppla bort sitt förnuft för att hitta den inre kompassen.
Avsnitt 19. I kooperativ får man vara ganska ödmjuk. Ett samtal med Fredrik Bergman
I avsnitt nitton får vi möta Fredrik Bergman. För elva år sedan drog han igång det sociala företaget Macken, som har hjälpt många människor utanför den vanliga arbetsmarknaden till en meningsfull tillvaro. Fredrik har vunnit pris som Årets Entreprenör och nyligen gjorde filmaren Tom Alandh en dokumentärfilm om Mackens verksamhet. Vårt samtal handlar om alltifrån adhd till stadsodling till att ta tillvara våra nya svenskars kompetenser.
Avsnitt 18. Att stanna upp och förnimma. Ett samtal med Jonas Nordström
Poddavsnitt arton fortsätter att utforska temat inre kompass, som vi var inne på i det förra avsnittet. Jonas Nordström har en bakgrund som civilingenjör och i försvaret – med placering i Afghanistan och på Balkan – men jobbar idag som lärare och forskare i psykologi vid Arizona State University i Phoenix, samtidigt som han i sitt eget företag bland annat ger kurser i stresshantering och traumabearbetning. I vårt samtal får vi bland annat ta del av intressanta perspektiv på intuition och magkänsla. Och här kan du läsa lärobokskapitlet om intuition som Jonas har skrivit – med övningar i hur vi kan träna upp vår magkänsla.
Avsnitt 17. Att komma till sin rätt som människa. Ett samtal med Kajsa Ingemarsson
Den här gången har jag träffat en av mina stora inspirationskällor, Kajsa Ingemarsson, som har skrivit en trilogi om just det som den här podden handlar om – att lyssna inåt och följa sitt hjärtas väg. I vårt samtal utforskar vi, bland mycket annat, kreativitet, utmattning, acceptans och att leva som man lär. Du får också veta vilka gemensamma nämnare jag har hittat hos många av de gäster jag har pratat med i podden hittills; det berättar jag om i ett avsnitt av podden Leva gott.
Avsnitt 16. Nu ska jag leva lajban, innan det är för sent. Ett samtal med Dagny Carlsson
Poddens sextonde avsnitt bjuder på ett samtal med Dagny Carlsson, som inte låter det faktum att hon är över hundra år hindra henne från att leva ett så roligt och utvecklande liv som det bara är möjligt. Genom tekniken – inte minst den blogg hon startade för några år sedan – har en ny värld öppnat sig för denna härliga inspirationskälla som blev vald till Årets Senior 2015. Samma kväll som det här avsnittet publicerades gjorde Dagny succé hos Skavlan.
Avsnitt 15. Att äntligen våga vara sig själv. Ett samtal med Birgitta Backlund
I poddens femtonde avsnitt möter jag författaren och lyckliga pensionären Birgitta Backlund i ett samtal om skrivglädje, om att ta revansch på livet och om livskvalitet och passion på äldre dar. För dig som gillar att skapa egna texter kommer också tips på hur du kan hitta skrivtävlingar att utmana dig med.
Avsnitt 14. Nyfikenhet har fört mig genom livet. Ett samtal med Ewa Wigenheim
Välkommen till avsnitt 14, där jag träffar livscoachen Ewa Wigenheim, som delar med sig av såväl sin egen inre resa som hur hon hjälper andra att hitta och följa sin inre kompass. Det är ett samtal om alltifrån Abba till munkar i Laos, om meditation, yttre och inre tillfredsställelse och om vikten av att inte ställa upp hinder i vägen när man vill göra verklighet av en idé.
Avsnitt 13. Perspektiv och balans. Nyårspodd med Sara Norrby Wallin

I det trettonde avsnittet, 2016 års första, pratar jag och min kollega Sara på Livstid utifrån ett reflektionsmaterial som vi sedan några år tillbaka arbetar med runt årsskiftet, Unravelling the Year Ahead. Vi tittar tillbaka på vad vi tar med oss från 2015 och tänker framåt inför 2016. Samtalet handlar bland annat om oro som får finnas men inte ta över, om närvaro och distans – och om Evert Taube-klassikern Sov på min arm. Om du själv är nyfiken på materialet (som är helt gratis), så hittar du det om du klickar här.
Avsnitt 12. Envisheten är min drivkraft. Ett samtal med Emmalill Frank
Det tolfte avsnittet bjuder på ett samtal med illustratören och konstnären Emmalill Frank, som trots sin svåra sjukdom håller fast vid drömmen om att skapa, hittills mest i bild, men på senare tid också i ord. Att ge upp finns inte på Emmalills karta, och till sin hjälp har hon sin humor, självdistans och positiva livssyn – allt är möjligt om man verkligen vill.
Avsnitt 11. Man får en tillit till människan. Ett samtal med Stefan Thorendal
I det elfte avsnittet möter vi Stefan Thorendal som driver vandrarhemmet STF Hagaby/Lantgården på norra Öland, ett arbete som kräver alltifrån rörmokerikunskaper till förmågan att vara trevlig klockan tolv på kvällen efter en sjutton timmars arbetsdag. Vi får också följa med på några av Stefans äventyr runtom i världen, såsom revolution i Iran, roadtrip i USA och cykeltur genom Sinaiöknen. Och så återvänder vi till El Camino i Spanien, som Camilla Davidsson berättade om i avsnitt 6.
Avsnitt 10. Var hade du varit om du inte haft yogan? Ett samtal med Cina Persson
I poddens tionde avsnitt möter vi yogaläraren Cina Persson i ett samtal om kropp och smärta, envishet, att hitta en väg tillbaka till livet och om att sprida yogan till nya målgrupper, exempelvis våra barn. Om du är nyfiken på yoga men inte har prövat ännu får du också tips på hur du själv kan komma igång.
Avsnitt 9. En magisk plats där allt är möjligt. Ett samtal med Sofia Björk
I avsnitt nio kliver vi rakt in i köket hos Sofia Björk, som driver den vegetariska restaurangen Sájvva i Malmö tillsammans med sin pappa. Sájvva är inte bara ett ställe där man får god, vällagad och vackert serverad mat, utan också en plats för mänskliga möten. Kreativitet, drömmar som möts och vikten av att vårda sina relationer är några av våra samtalsämnen.
Avsnitt 8: Fokus och magkänsla. Ett samtal med Emilia Linderholm
I avsnitt åtta av Drömmen om Målajord får ni möta konstnären Emilia Linderholm. Vi pratar om att växa upp i en välkänd konstnärs- och musikerfamilj, om att välja mellan två spännande karriärvägar, om att flytta från hetluften nära storstaden till lugnet på landet och om att ta sitt värv på allvar – och mycket annat.
Avsnitt 7: Det är för barnen jag jobbar. Ett samtal med Super-Carina Aynsley
I avsnitt sju har jag träffat Carina Aynsley, eller Super-Carina, som de flesta kallar henne. Vi får följa med Carina till Nepal, där en volontärresa för några år sedan kom att bli en vändpunkt i hennes liv. Idag hjälper hon nepalesiska kvinnor – och därmed deras barn – genom att sälja nepalesiskt hantverk i Sverige. Volontärresan kom också att bli startpunkten för Carinas skrivande. Avslutningsvis passar jag på att tipsa om mina två digitala julkalendrar.
Avsnitt 6: Det finns ett före och efter Caminon. Ett samtal med Camilla Davidsson
I poddens sjätte avsnitt har jag träffat Camilla Davidsson, som berättar om den livskris som kom att leda till att hon började lyssna mer inåt. Vi får följa med Camilla på vandringen längs den berömda pilgrimsleden El Camino, som hon har skrivit om i den första boken i sin trilogi om Emma. Programmet handlar också om att driva Bed & Breakfast samtidigt som man ammar tvillingar, om att hitta roten till sömnlösa nätter och om att känna sig “buren”.
Avsnitt 5: Det är när man följer hjärtslagen som det händer. Ett samtal med Anna Lovind
I det femte avsnittet av Drömmen om Målajord samtalar jag med Anna Lovind, som släppte en lovande karriär som förlagsredaktör i Stockholm för att hitta stillheten och följa sin egen rytm. Sedan hon startade eget företag har hon framförallt jobbat som frilansande redaktör och skrivcoach för förlag och enskilda författare, men för en tid sedan lanserade hon också sin onlinekurs “The Creative Doer” som handlar om att komma loss med kreativa drömmar.
Avsnitt 4: Alla människor gör skillnad. Ett samtal med Lisa Moraeus
I det fjärde avsnittet av Drömmen om Målajord får vi träffa Lisa Moraeus, som jobbar som föreläsare, kursledare och coach i eget företag. Där jobbar hon med bl.a. ledare och styrelser i ideella och idéburna organisationer, liksom med småföretagare som vill hitta sin röda tråd i verksamheten. Lisa är också ordförande i Röda Korsets Växjökrets. En kvinna som vågar leva sin dröm om att kunna påverka för en bättre värld, helt enkelt.
Avsnitt 3: Stillhet, kreativitet och möten. Ett samtal med Anne och Peter Elmberg, Mundekulla Retreatcentrum
I det tredje avsnittet får vi träffa grundarna Anne och Peter Elmberg och höra den spännande historien om hur deras kursgård i småländska Mundekulla, mitt i utvandrarbygden, växt fram och blivit till den fantastiska mötesplats den är idag. Annes och Peter berättar också om sin egna kreativa projekt, som har med musik, skrivande och måleri att göra.
Avsnitt 2: Va – jag fotograf?! Ett samtal med Anna Nordström
I det andra avsnittet möter vi Anna Nordström, som efter många år utomlands satsade på en karriär som fotograf – eller visuell kommunikatör, som hon hellre kallar sig. Varje år gör hon, vid sidan av sitt vanliga fotograferande, ett konstprojekt med tankeväckande innehåll. Se mer av Anna och hennes bilder på Nordström Performance Photo. Avsnitt 2 bjuder också på boktips om att följa sin inre kompass.
Avsnitt 1: Att navigera efter sin inre kompass. En introduktion och ett samtal med Sara Norrby Wallin

I det första avsnittet av Drömmen om Målajord pratar jag, Maria Estling Vannestål, om livsdrömmar och om vägen mot förverkligandet av mina egna drömmar – som bland annat handlar om att skriva skönlitteratur. Du får också träffa min kollega i projektet Livstid, Sara Norrby Wallin, som just tagit ett viktigt steg mot sin dröm om att jobba helt och hållet i egen regi. Och så får du veta bakgrunden till poddens namn.