Förändringsskyddade zoner

Jag skulle inte vilja påstå att jag är förändringsobenägen. De senaste åren har jag förändrat mitt liv ganska radikalt. Jag har sagt upp mig, startat företag, bytt hela min yrkesidentitet, börjat skriva skönlitteratur, börjat podcasta. Etcetera, etcetera.

Samtidigt känner jag inte många som njuter så mycket av sina vardagsrutiner som jag gör. På vart och ett av mina flitigast anlitade cafékontor har jag en speciell hörna där jag helst av allt vill sitta. På flera av dem äter jag alltid samma lunch. Jag älskar våra fredagspopcorn, vårt lördagsgodis och kvällarnas tv-serie-tittar-timme lika mycket som mina barn. Kanske är det just för att jag tycker om förändringar i det stora livet som jag så mycket uppskattar rutinerna i det lilla.

Det finns ett uttryck jag verkligen gillar: förändringsskyddade zoner, myntat av en av mina gurus, Bodil Jönsson. Det handlar helt enkelt om vårt mänskliga behov av få ha de där hållplatserna, där allt är precis som vanligt. Under åren efter min sjukskrivning för stress hade jag stor nytta av mina förändringsskyddade zoner, områden  där jag tillät mig att låta saker och ting förbli som de var, utan att känna att allt jag gjorde måste utvecklas, förändras, förbättras hela tiden.

Om förändringsskyddade zoner och många andra användbara begrepp kan du läsa i Bodil Jönssons fina lilla bok Guld. Rekommenderas!

Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *