Om

Om Maria

Maria Estling Vannestål, Tedx Växjö, Ted TalksJag heter Maria Estling Vannestål, är född 1968 och bor med katt, barn och mannen i mitt liv i ett gammalt gult hus med vita knutar i en liten by på småländska landsbygden. Efter femton år i universitetsvärlden – som lärare och forskare i språk – hoppade jag 2012 av min akademiska karriär för att följa min inre kompass, som pekade mot ett yrkesliv med eget företagande, där jag både får utlopp för min kreativitet och kan göra bra saker för världen. Om den resan berättar jag i ett TEDx-föredrag, som har setts av mer än 25 000 personer över hela världen.

Efter ett par år som egenföretagare i språklärarvärlden, hoppade jag än en gång utför klippkanten. Då lämnade jag det mesta av det jag hade jobbat med tidigare och öppnade i stället på allvar dörren till skrivande (framförallt skönlitteratur och barnböcker), podcastande och arbete med utveckling, kreativitet och hållbarhet – för människor och planet – i form av föreläsningar, kurser och mentorskap, samtalscirklar och guidade meditationer. Idag får jag jobba med allt det där jag älskar, och även om verksamheten tar sig många uttryck finns där en röd tråd: det mesta jag gör handlar om att hitta och följa sin inre kompass. Här kan du läsa mer om min verksamhet.

inre kompass, Den inre kompassen

Om podden

För ett antal år sedan upptäckte jag den fantastiska podcastvärlden och blev snabbt en riktig poddnörd som gärna lyssnar när jag plockar ur diskmaskinen, kör bil, hänger tvätt, klipper gräs, hugger ved eller lagar mat.

Och så en dag visste jag att jag ville göra en egen podcast, och att den skulle handla om att lyssna inåt och förverkliga drömmar. Poddens namn kom till på ett märkligt sätt. En vän till mig berättade att hon skapat ett eget begrepp, Drömmen om Målajord, för att våga följa sitt hjärtas väg. Målajord är namnet på byn där jag bor och jag var hennes förebild, sa hon. När jag nämnde detta för en bekant vid lokalradion blev hon eld och lågor: “Där har du namnet på din podd!”. Och så fick det bli.

Yoga World, bästa yogapoddarnaI oktober 2016 utsåg tidningen Yoga World Drömmen om Målajord till en av Sveriges sju bästa “yogapoddar” (den handlar inte så mycket om yoga, har bara intervjuat några få yogalärare, men min filosofi stämmer väl överens med den yogiska).

Här kan du lyssna på när jag själv blir intervjuad om mitt poddande i podcasten Leva gott:

Musiken i Drömmen om Målajord är gjord av Sanna Östergren och Daniel Holmberg.

Om bloggen

Under fem års tid (2008-2013) drev jag och min vän Sara bloggen Livstid – om livet och tiden – men så en dag sedan kände vi att vi var färdiga med det kapitlet i våra liv. Ett bra beslut, på många sätt, men också lite vemodigt, eftersom vi hade många trogna och uppmuntrande läsare. Läsare som kände igen sig i det vi skrev. Läsare som fick tröst. Läsare som fick inspiration och nya perspektiv.

Maria Estling Vannestål, Sara Norrby Wallin, Livstid

Jag glömmer aldrig mejlet från en kvinna som en ångestfylld natt googlat ”hjälp mig!” och av någon outgrundlig anledning hamnat på vår blogg. Hon läste hela natten, och på morgonen skrev hon och tackade för att våra ord hjälpt henne genom den nattens mörka tunnel. Kanske var bloggläsandet bara en liten glimt i hennes mörker, men för mig blev den glimten ett starkt lysande ljus som fortfarande värmer mig.

Så småningom insåg jag hur mycket jag hade saknat det där vridandet och vändandet på tankar och erfarenheter, saknat att fånga upp små ögonblick och dela med mig av dem i ord och bild. Därför startade jag Drömmen om Målajords blogg, där du bland mycket annat får ta del av mina vardagsfilosofiska tankar. Bloggen går från och med hösten 2020 också att lyssna på i ljudform, i Marias tankar för dagen

Till sist några nyckelord som sammanfattar min livssyn:

Maria Estling Vannestål, nyckelord